Vikingskip gav oss verden

Arkitektur i middelalderen
26th oktober 2021

Kan vi si at datidens vikingskip er nåtidens internett? Det var utrolige konstruksjoner som gjorde at vikingene kunne seile over de store hav og oppdage helt nye kulturer og starte handel. Det var et viktig verktøy for å utvikle en hel befolkning som verken var forent eller enige om hvem som skulle forene dem.

Et slikt skip som er funnet over 1000 år etter at det ble bygd er Tuneskipet. Vikingene hadde sine varer de ville få ut til omverden, som fisk, garn, mineraler og pels for å nevne noe. Hva kunne de bytte til seg? Blant annet salt, gullsmykker, rav, brynjer, perler og silke.

Er du en viking

Vi må oppdage verden hele tiden. Den er i forandring og du kan sette ditt preg på den. Det eneste en viking ville ha manglet var sydde klær fra NA-KD, selv om de var godt skodd for all slags vær og vind. De hadde pels, skinn og lin som de formet til klær. En viking var fremsynt og ville ut i verden. De forstod at man kunne bøye tre slik at man kunne klinke dem samme til å bli fundamentet til en seilbåt. Man kunne også ro båtene som var utstyrt med titalls årer.

Du selv trenger ikke årer for å komme deg ut og fram, men du trenger et konsept eller en idé du vil utvikle. Et annet skip fra vikingtiden er Gokstadskipet. Dette skipet er 24 meter langt og kunne frakte mye gods. Det var også seil på dette skipet. Tenk å kunne få bivåne reisene det foretok for over 1100 år siden?

Hvorfor sammenligne vikinger med klesmote

De som slår oss er at vikingene var ingeniører og handelsmenn. De gjorde livene bedre for så mange. Selv om de var opptatt av å ivareta seg selv og sine, så brydde de seg om samarbeid og utvikling. Klesbransjen er også avhengig av samarbeid over grensene. Det er snakk om flere ting:

  • Håndverk og teknikk
  • Stoff og materialer
  • Oppskrifter og mønster
  • Salg og markedsføring

De gjorde også noe helt unikt. De tok i mot en utfordring om å oppdage det ukjente. Slik er det også i klesbransjen, der man hele tiden er på jakt etter å utvikle nye plagg, moter og stiler. Har vi noe vikingblod igjen i oss, så kan vi bruke det på en god måte.

Osebergskipet

Osebergskipet er likevel kanskje det mest kjente av vikingskipene på Vikingmuseet på Bygdøy. Grunnen er at det ble funnet mye annet ved utgravningene av dette skipet. Det skal være over 1200 år gammel og speiler en epoke av vikingtiden som var preget av konflikt og plyndring. Osebergskipet er flott utsmykket og man fant rester av en svunnen tid. Denne historien er viktig å ta vare på for å vise hvordan vikingene levde på den tiden. Slik setter man spor i tidens evige tann!

culture