Nyskapende design med smålån

Arkitektur i middelalderen
23rd oktober 2021

Design skal inneholde noen fordeler som du kan bruke. Det handler om rene linjer, brukervennlighet, nyskapning og funksjon. Det skal være bygging på en bærekraftig måte som kan endre folks vaner og mønster.

Hvordan skal man tenke for å skape et nybygg med få midler? Det er mange ting man kan sjekke ut, og som kan bli en helt ny måte å bygge på. Tror du et helt perfekt hus for 500.000 kroner er umulig, så må du tenke om igjen. La oss se på mulighetene dine.

Har du tomt

Har du tomt og byggetillatelse er det bare å sette i gang når du har tid. Med en god plantegning kan du søke smålån for å komme i gang. Tomten bør være plan og man bør kunne bygge på berg. Vi har sett flere stygge jordras i Norge de siste årene.

Materialvalg

Det er to ting som gjelder når det er snakk om konstruksjon, og det er betong og trevirke. Det er vanskelig å komme unna det, men både trevirke og betong kan gjenvinnes. Ved å ha lagret materialer man har hentet på gjenbruksstasjonen, så kan man sette i gang å bygge reisverket. Det kan være materiale fra det gamle huset du rev på tomta også. Hva skal man se etter:

  • Sprekkdannelser
  • Fuktskader/råte
  • Spon/flising
  • Rust
  • Andre skader

Vi har sett andre bruke gamle flasker og glass som mur, men hva slags materiale tror du kan bli den nye måten å bygge reisverk på? Kanskje kan steinbygging bli moderne igjen.

Byggeteknikk

Kan du bygge et bygg på en måte som gjør at du ikke trenger maskiner? Eller som ødelegger naturmangfold? Ser man på historiske bygg, kan de vise en helt annen teknikk enn det vi er vant til. Et bygg kan bli til gjennom mange år, samtidig som det er fullt levelig lenge før.

Gjenbruk

Byggingeniør ser at man kan gjenbruke mer enn vi hadde trodd. Et eksempel er lister. Det er vanskelig å fjerne lister uten at de får skader. Men det er ikke noe problem å spleise listverk. Enten med lim eller spalting. Men gjenbruk begrenses ikke til lister, både isolasjon, vinduer og taksten har mye mer å gi etter av huset er revet.

culture