Vennesla bibliotek og kulturhus

Nyskapende i Norden
10th oktober 2019

I lille Vennesla finner vi Vennesla bibliotek og kulturhus, og det er en offentlig bibliotekbygning som ligger i den sørlige delen av landet. Gjennomføring av bygningen fant sted i 2011, og biblioteket har siden vunnet ganske mange arkitektoniske premier og internasjonal anerkjennelse. Det er ikke uten grunn, for dette biblioteket, så kjedelig som det kan høres ut som, er et virkelig vakkert bygg.

Hovedmaterialet som ble brukt i byggingen av biblioteket var tre. Dette gjorde det mulig for den enkle opprettelsen av 27 ribbeinsdesign av hovedatriumet som også doblet som hyller og sitteplasser. Det ribbeformede designet tillot også mye naturlig lys å strømme inn. En annen positiv effekt av det ribbeformede designet er at det gir mye åpent rom inne i bygningen. Dette er ganske uvanlig for biblioteker som vanligvis prøver å smelte så mange hyller som mulig. Denne åpne plassen gir mer pusterom for besøkende og føles mye mindre begrensende.

Utsiden av bygningen ser litt ut som en skrå pyramide og er utstyrt med tynne gule dekorative søyler som har en liten diagonal til dem. Strukturens integritet holdes av ”treinnleggskjelettet”, og uten dette hadde nok ikke bygget vært veldig støtt.

Biblioteket er faktisk knyttet til et eksisterende samfunnshus og læringssenter. Dette var det opprinnelige formålet med å flytte det offentlige bybiblioteket til sentrum. Sammen kombinerer de tre bygningene seg for å gjøre et viltvoksende kulturhus. Det er flere åpne rom samt en kafé som er integrert i planen til den nye bygningen. Hovedårsaken bak dette er å gi et sentralt knutepunkt for bylivet, og å forbedre kvaliteten på byarkitekturen i sentrum. Vennesla bibliotek og kulturhus er et must å se for alle som besøker Sør-Norge. Dens uklanderlige og fremtidsrettede design ligger i forkant av bærekraft og er noe du må se for å tro på.

culture