Historie ved Aker Brygge

Arkitektur i middelalderen
5th september 2019

Akershus er en middelaldersk festning som ligger i hovedstaden Oslo. Hovedformålet med å bygge Akershus var å huse den kongelige familien når de kom til Oslo på besøk, da fra den tidligere hovedstaden i Bergen. På visse tidspunkter har Akershus også tjent som en militær høyborg på grunn av sine sterke vegger og sin strategiske plassering. I dag fungerer den som en midlertidig plass for statsministeren, selv om Erna Solberg riktignok mest sannsynlig ikke hadde reist hit ved en farlig situasjon.

Ingen er helt sikker på når byggingen av Akershus først startet, men de beste estimatene satte den datoen til rundt 1290-tallet. Det ble påbegynt av King Haakon V, som ønsket å bytte ut Tønsberg som en av de to viktigste festningene for tiden. Hovedårsaken til oppstart av Akershus var et tidligere angrep på Oslo i 1287 som ble ledet av Earl Alv Erlingsson. Dette angrepet viste at forsvaret til Oslo hadde behov for å bli oppgradert. Historien til festningen er uklanderlig, etter å ha overlevd alle angrep som ble initiert på den, først og fremst av Sverige.

Da konstruksjonen var ferdig rundt 1300, foretrakk Haakon V faktisk å bo der i stedet for det kongelige palasset, selv om Akershus generelt ikke var ansett som egnet for en konge. Akershus var også sentralt i skiftet av hovedstaden og nasjonalforvaltningen fra Bergen til Oslo. Etter Haakon V brukte mange andre monarker i Akershus som deres offisielle bolig i noen tiår. Etter brannen i 1624 valgte kongen Christian IV å skifte administrasjonen helt til Oslo, samt å gjenoppbygge og renovere byen. Den nye byutformingen ble designet for å være nærmere Akershus festning, og byen fikk navnet Christiania til ære for ham.

Forbindelsen ble senere renovert for å ha et mer renessans lignende utseende som var påvirket av italienske bastioner. Festningen fungerte hovedsakelig som et palass helt til begynnelsen av det nittende århundre. I løpet av denne tidsperioden ble flere bygninger og rom lagt til. I dag er festningen tilgjengelig for publikum fra kl. 06.00 til 21.00 hver dag. Det fungerer også som statsministerens kontor. Historien om denne festningen er virkelig bemerkelsesverdig. Fra middelalderen til i dag har mange av de historiske skiftende øyeblikkene i Norge skjedd innenfor Akershus murer. Forhåpentligvis fortsetter dette stedet å stå tidstesten.

culture