Arkitekturen i Norge

Arkitektur i middelalderen
27th oktober 2019

I denne artikkelen skal vi se litt typisk “norsk” arkitektur og noen kjente bygninger som er merkverdige. Vi skal også forklare litt om hva arkitektur er og hvorfor dette kan være viktig. La oss se på dette til å begynne med. Det store norske leksikon definerer arkitektur i bunn og grunn som utforming av ting eller byggverk sett enkeltvis eller samlet i et landskap som utfyller praktiske eller åndelige behov sett på bakgrunn av tilgjengelig ressurser. Det de prøver å si med denne definisjonen er enkelt og greit bygninger fra forskjellige perioder som reflekterer tidsepoken den ble bygd på.

Noe som ofte assosieres med norsk arkitektur er stavkirkene som er spredt rundt om i Norge. Disse er fantastisk fine bygg som kan gi deg et vist innblikk i kulturen på rundt år 1100-1300. De er bygd på en fin og naturlig måte som lar dem virkelig gli inn og samarbeide med naturen. Kanskje dette symboliserer et slags ærlig forhold til menneskets egen dannelse. Du har sikkert hørt om Nidarosdomen også, denne fantastiske kirken brukte vi cirka 200 år på. Den ble ferdig rundt 1270.

Du har sikkert også merket disse typer hus rundt om i Norge. Disse husene ble som det står i artikkelen bygd og designet fra innsiden ut. Dette er enkle hus som prøver å øke volumet fra innsiden og også med store vinduer. Dette går faktisk i retning mot en mer moderne stil, selv om disse ble bygget i perioden etter krigen. I dag er det faktisk dratt enda lengre.

Enkel stil, stort volum og enda større vinduer er enda mer populært i dag enn på den tiden. De mest moderne husene viser derfor nøyaktig disse trekkene. Som du kan se fra disse eksemplene så kan du finne både symmetri og mangelen på det i moderne hus, men det som ofte går igjen er den store og enkle åpning av volum til romsligheten. Vi ser også ikke bare større vinduer, men også flere vinduer. Den nyeste saken innen arkitektur er kanskje den nye kirken i Porsgrunn som mange mener er nesten litt for moderne. Dersom du ikke har hørt om den så anbefales det å sjekke den ut, fordi det er garantert en type kirke du ikke har sett før.

Dersom du tenker å etablere deg i arkitekturens verden, for eksempel gjennom å bygge om ditt eget hus, så vet du sikkert at dette kan ende opp med å koste en del penger. Her kan du få deg et lån på dagen dersom du trenger det, og det med veldig rimelige renter. Husk også at moderne trekk inneholder enkelhet, en slags ydmyk og definert fraskrivelse fra naturen. Nesten som om vi prøver å redefinere oss, gjennom å enkelt og greit si at mennesker er annerledes fra det vi var før.

culture