10th juli 2020

Norges stavkirker er populære byggverk både turister og nordmenn besøker. Storslått arkitektur og minneverdige strukturer.

Restaurering og vedlikehold

Med gamle bygg medfølger restaureringsarbeider. Godt verktøy og arbeidslys kan worksystem hjelpe deg med. Det er enklere å få til rike detaljer med godt lys, når våre mørkere dager kommer. Restaurering er tidkrevende med detaljerte bygg. Vi har 28 stavkirker i Norge hvor alle er på UNESCOs verneverdige Verdensarvlisten. Treutskjæringer, fuktighet i treverket, råte, svikt i grunnlaget og husbukk. Utfordringer i kø for gamle treverk-bygg. Mer enn 150 millioner kroner er brukt i arbeidet frem til 2015.

Museumskirke eller menighetskirke

Stavkirkene regnes for viktigste karakteristikk av europeisk middelalder-byggestil i treverk. De fleste ble bygget mellom 1150 og 1350. Stavkirkene er delt inn i 2 grupper, museumskirke og menighetskirke. Stavkirken er bygd av trevirke av bærekraftig konstruksjoner av stolper (staver) som står på liggende skråstøtter, og bærer stavene. Leddene i vegger former rammer av stående plankebord (tiler). Kirkenes byggestil med staver er hva som gir kirkene navnet. Forskjellige trær er brukt til kirkene og det vises når du besøker dem. Noen lyse, mørke, noen med tydelige avtrykk av kvist, og skjørt utseende.

De best bevarte stavkirkene er Borgund Stavkirke i Lærdal. Kjent for majestetisk tilsynekomst og prangende flott byggverk. Tusenkunstnere som gjorde enhver stum av beundring. En stavkirke fra Gol er på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Restaurert med rett trevirke og håndverk som viktig kulturminne.

Museumskirkene lar deg vandre litt rundt innvendig og se flott håndverk i utskjæringene i treet. Nydelige talenter som virkelig vet å få ut farger og kontraster. Intime innvendig og roen senker seg straks du er innenfor døra. Menighetskirkene brukes aktivt i dag. Mange severdigheter som stavkirkene er verdt ditt besøk. Du vil ha en uforglemmelig opplevelse.

Stavkirkene er historier i seg selv. Verneverdige og absolutt “must see”. Talenter og kunnskaper som ikke er mye brukt lenger.

culture