Oslo Operahus

Nyskapende i Norden
13th oktober 2018

Oslo Operahus ligger i Oslo og fungerer som Norges største teatralske sentrum. Det er også hovedkvarteret til Nasjonal Operaen og Balleten. Selve bygningen ligger i Oslo sentrum, og drives av et regjeringsorgan ved navn Statsbygg, som tar vare på bygningen for regjeringen. Forbindelsen har et areal på 38.500 kvadratmeter og bemerkelsesverdige 1100 rom.

Byggingen av operahuset startet i 2003 og det ble ferdigstilt i 2007, med åpningen i april 2008. Operahuset har blitt dratt frem som starten på en ny tidsalder i norsk arkitektur. Designet ble tildelt firmaet Snøhetta, som vant budet mot 350 andre selskaper. Utsiden av bygningen er en kombinasjon av høyt verdsatt hvit marmor og glass. Hovedideen i designet er flere rektangler som overlapper hverandre. Måten bygningsvinklene er satt opp, gjør det mulig for besøkende å gå opp og oppleve panoramautsikt over hovedstaden.

Det har vært ganske mange kunstprosjekter som har blitt bestilt for innsiden og utsiden av bygningen. Den mest synlige ville være skulpturen “hun ligger”. Det er en skulptur laget av glassplater samt rustfritt stål, og den ligger på vannet like utenfor operahuset. Skulpturen er skapt av kunstneren Bonvinci. Skulpturen ble vist til Hennes Majestet Dronning Sonja i mai 2010. Oslo Operahus har tiltrukket mange besøkende under sin korte eksistens. Forhåpentligvis fortsetter den å fungere som en plattform hvor det kunstneriske talentet i Norge kan fortsette å skinne på en internasjonal plattform i mange år framover.

I dag kommer titusener av turister til Oslo for å se på Operahuset, og faktisk er det meget praktisk plassert – med bare et par minutter gangen fra Oslo S, så er Operahuset sentralt og meget enkelt å se dersom du planlegger å ta turen til Oslo.

culture