Åtte steder i Norge på UNESCOs verdensarvliste

Arkitektur i middelalderen
6th august 2019

UNESCOs verdensarvliste er en internasjonal liste over kultur- og naturarvsteder, som må beskyttes og bevares. Programmet ble laget 16. november 1972, og i dag er over 1000 steder inkludert, fordelt på 167 medlemsstater (november 2017). Åtte av disse stedene ligger i Norge, og vi har lyst til å fortelle deg mer om dem, da de er vakre steder alle nordmenn burde besøke en dag.

1. Bryggen i Bergen

Bryggen i Bergen er en av de mest tilgjengelige stedene i Norge på verdensarvlista, og er den tredje mest besøkte turistattraksjonen i Norge. Stedet var, sammen med Urnes stavkirke, et av de første norske stedene på lista, og ble oppført i 1979. På 1300-tallet ble Bryggen brukt som et handelsted, og er derfor en av de eldste i Nord-Europa. Bygningene ved Bryggen er enten røde, gule eller hvite, og er oppført i parallelle rekker.

Hvis du først er i Bergen kan du utforske byen, da byen er en av de største i Norge. Klarer du ikke å finne fram til en helsestasjon kan du alltid få hjelp med klamydia, hvis du har et slikt problem, via en videokonsultasjon.

2. Urnes stavkirke

Urnes stavkirke har opprinnelse fra rundt 1140, og er en av 28 stavkirker i Norge. Kirken er en av de eldste og best bevarte stavkirkene, og er arkitektonisk ulik de andre. Bygget finner du på gården Ornes, som ligger i Luster i Sogn og Fjordane.

3. Røros bergstad og Circumferensen

Røros er en bergstad fra 1600-tallet, som inneholder rundt 2000 trehus og et smelteverk. Byen ble oppført på lista i 1980, men ble i 2010 utvidet, da Circumferensen ble inkludert.

4. Bergkunsten i Alta

Bergkunsten i Alta har ca. 6000 dokumenterte enkeltfigurer, og er derfor Nord-Europas største samling av helleristninger og hellemalerier laget av jeger- og fangstfolk. Samlingen ble oppført i 1985, fordi bergkunsten, som ble laget fra rundt 4000 f.Kr. til år 0, tegner et bilde av hvordan samfunnet til jeger- og fangstfolk fungerte.

5. Vegaøyan

Vegaøyan er ei øygruppe og kommune på Helgeland i Nordland, som ble oppført i 2004. Det er om lag 6500 øyer, holmer og skjærer, der 59 av øyene er bebodde.

6. Struves meridianbue – fire norske punkter

Struves meridianbue går gjennom ti land i Europa, og er en kjede av geografiske målepunkter. Fire av disse punktene ligger i Finnmark, og ble oppført på lista i 2005.

7. Vestnorsk fjordlandskap – Geirangerfjorden og Nærøyfjorden

Geirangerfjorden og Nærøyfjorden utgjør en stor del av det vestnorske fjordlandskapet, og er den perfekte plassen for turister å oppleve norsk natur. Området ble oppført i 2005, og er Norges eneste naturoppføring på lista.

8. Rjukan-Notodden industriarv

Rjukan-Notodden industriarv i Telemark er et industrielt kulturminne, som også ble oppført på lista i 2005.

culture