Storslåtte Fredriksten Festning

Arkitektur i middelalderen
23rd mai 2019

Fredriksten er en militær utpost som finnes i Halden. Forbindelsen ble bygget i det 17. århundre i fellesskap av Danmark og Norge da Norge var under dansk regjering. Formålet med Fredriksten var å tjene som et alternativ for grenseposten som var lokalisert på Bohus. Bohus hadde gått tapt som følge av at dette territoriet ble overlevert til Sverige under Rosklide-traktaten i 1658. Fredriksten ble laget til ære for kong Fredrik III. Fredriksten er Norges største grensepost.

Bare fem måneder etter at Rosklide-traktaten ble undertegnet, invaderte den svenske hæren en gang til. Heldigvis var Fredriksten forsterket med både forsyninger og militære enheter. Under kommando av Tonne Huitfeldt var Norge igjen i stand til å presse tilbake den svenske hæren. Huitfeldt begynte ikke å bygge opp forsterkninger. I januar 1660 angrep Sverige igjen Halden igjen. Formålet for Sverige å gjøre dette var at de ønsket at Fredriksten og Halden skulle fungere som en plattform for å angripe Akershus sin utpost som er i Oslo. Sverige forsøkte faktisk å overgi dem, men Huitfeldt var fast bestemt på å forsvare Fredriksten til den siste mannen. Fredriksten kunne forsvaret forsvarlig da svenske styrker trakk seg tilbake da de fikk ord om at deres konge hadde dødd.

Festningen ligger oppe over byen Halden på toppen av en ås. Dette var veldig strategisk på den tiden fordi det gjorde det mulig for militært personell som ble stasjonert der for å se over grensen til utenlandsk territorium. Men i dag er den største fordelen med dette stedet å tilby vakker utsikt over byen og fjorden.

Fredriksten har også en nydelig arena som kan være vert for alle slags arrangementer. Du kan arrangere kunstneriske arrangementer her, samt bruke den som et showroom. Fra 1905 og fremover hadde Fredriksten ikke lenger strategisk militær bruk, men holdt fortsatt flere enheter. I dag ligger den norske forsvarslogistikk og administrativ høyskole av sammensetningen. I tillegg huser Fredriksten også noen museer og kunstutstillinger. Utendørs konserter av alle typer er også satt opp i sommermånedene. Fredriksten har en veldig rik historie av heltemot og offer i tjeneste av Norge.

Selv om det i lengre tid har vært mindre militær bruk og Skandinavia har blitt mer fredelig, vil denne festningen alltid tjene som en påminnelse om Norges stolte historie. Vi hyller kanskje ikke krigshandlinger ofte, men når de ble gjort i selvforsvar, og det for å bevare våre verdier som nordmenn, så er dette helt greit.

culture