Kjente bygninger i Norge

Arkitektur i middelalderen
1st juni 2021

Norge er et vakkert land med mange vakre steder, både små og store. Vi er et langstrakt land fra sør til nord, og det mange ikke vet er at det finnes fantastiske destinasjoner å besøke hele veien fra Nordkapp i nord, til Lindesnes i sør. I tillegg til vakker natur med høye fjell og dype daler, har vi også en rekke attraksjoner det er verdt å få med seg. I denne artikkelen ser vi nærmere på noen kjente bygninger i Norge.

Stortinget

Stortingsbygningen har stått i Karl Johans gate siden 1866, og har lenge vært et symbol på det norske demokratiet, folkestyre og det moderne, frie Norge. Bygningen er stor, og en sentral del av hovedstaden vår. Da Stortinget skulle etableres, var det ulike meninger om hvordan bygningen skulle se ut. Noen mente den burde se ut som en nygotisk kirke, mens andre mente at bygningen skulle ligge i selve Slottsparken.

Slottet

Med adresse Slottsplassen 1 finner vi Slottet, der kong Harald og dronning Sonja holder til. Slottet er lokalisert helt i enden av Karl Johans gate, og ligger dermed i umiddelbar nærhet til Stortinget, hvor våre fremste politikere holder hus. Slottet er av nyklassisistisk stil, med et trefløyet anlegg på tre etasjer, oppført av pusset teglstein.

Nidarosdomen

Nidarosdomen er Norges opprinnelige erkebiskopkirke. Den er 102 meter lang, 50 meter bred og 21 meter høy med et spir på hele 91 meter. Historien sier at Nidarosdomen er oppført på det stedet Olav den hellige ble gravlagt etter slaget på Stiklestad.

Fredriksten festning

Fredriksten festning er et festningsanlegg i Halden i gamle Østfold, nå Viken. Festningen stammer helt tilbake til 1600-tallet, og får årlig besøk av opp mot 300 000 mennesker.

Vi har i denne artikkelen presentert tre viktige bygninger i Norge, og vi håper du har fått lyst til å dra og besøke noen av dem.

culture