Barcode, Operaen og utviklingen i Bjørvika

Arkitektur i middelalderen
8th mai 2019

For mange som besøker Oslo, er operahuset et obligatorisk innslag. Det er lett å glemme at det ikke er mange år siden operaen i Oslo var unnagjemt i noe som nesten er et smug, og området rundt sentralstasjonen var preget av kriminalitet og narkotika.

Rask utvikling av området rundt Oslo S

Hele området rundt Oslo sentralstasjon har blitt utviklet i løpet av noen tiår. I tillegg til Oslos operabygg finner vi nå også det eksklusive kontors- og boligområdet Barcode, i tillegg til det nye museet for Munchs konst, som kalles for Lambda.

Området mellom Oslo S og fjorden er på en måte en helt perfekt beliggenhet, på andre måter er det nesten det verste stedet i Oslo å bygge på. Det er ikke lett å finne noe godt fundament for byggene, og hele området synker faktisk. Dette medfører også at det har vært nødvendig med spesielle løsninger, som eksempel er hele Dronning Eufemias gate laget på søyler. Det gjør det utfordrende å endre på gaten i etterkant.

Samtidig er Barcode-byggene uten tvil noen av de aller mest attraktive kontobyggene i hele Oslo. Nylig kjøpte DNB tilbake sitt eget kontorbygg i området Barcode, noe som tyder på at banken har et svært langt perspektiv på sin tilstedeværelse rett ved siden av Oslo S.

Lambda, ved siden av operabygget

Et av de mer kontroversielle byggene i området rundt Bjørvika, er det såkalte Lambda-bygget som skal huse Munchs malerier om ikke alt for lenge. Til å begynne med var det en lang politisk kamp om hva som egentlig skulle skje med Munch-museet, og det var langt fra sikkert at det i det hele tatt skulle bli et museum i Bjørvika.

Når bygget nå etter hvert begynner å nærme seg ferdigstillelse har det oppstått mye diskusjon om det endelige resultatet. Presis som et vanlig hus, har også dette bygget en form for utvendig kledning. Men istedenfor tre, som på et vanlig rekkehus eller enebolig, er det brukt mye glass og metall. Det er her det endelige resultatet ikke tilsvarer bilder av hvordan bygget egentlig skulle se ut. Noen synes at det endelige resultatet er svært mørkt og ruvende ved siden av det lavere operabygget i lysere stein. Selvfølgelig kan det være at bygget vil oppleves annerledes nå det er mer aktivitet og lys i det.

Boliger i området rundt Bjørvika

Med store profilerte bygg som Lambda, og mye kontorer, er det lett å glemme at det også bygges mange boliger rundt Bjørvika. Beliggenheten er selvfølgelig flott, med svært kort avstand til alle fasiliteter i storbyen Oslo. Likevel følger det egne utfordringer med å bo i et av de områder som både opplever mye trafikk på dagtid, men der aktiviteten avtar dramatisk når det blir kveld.

culture