Arkitektur i Norge

Arkitektur i middelalderen
19th juli 2019

Norge har en mangfoldig historie, noe vi blant annet kan se ut fra ulike typer bygninger rundt i landet. Arkitekturen er varierende, og gjenspeiler de ulike tidsaldre. Mange ønsker også å bo i et spesialtegnet arkitekthus. Dette kan være en kostbar affære, og man trenger håndverkere i alle genre, i tillegg til en god arkitekt. Skal man kaste seg på den bølgen er det lurt å vite hva som skal til for å fakturere som privatperson.

Ålesund er en by med en svært spesiell arkitektur i jugendstil.

Ålesund – jugendbyen

I 1904 ble Ålesund rammet av en av norgeshistoriens største branner. Brannen startet i Aalesund Preservering Co på Aspøya ved 2-tiden om natten. Kort tid etter ble det meldt om brann fra minst tre steder. Brannvesenet kom til, men røyk, gnist og flammer gjorde at hestene steilet og ikke ville bevege seg mot den. En sterk vind, opp mot orkan styrke, gjorde at brannen spredte seg i rekordfart, og grunnet tørre trehus brant bygningene raskt ned. Da brannen var slukket etter 16 timer hadde 850 hus brent ned til grunnen. 250 hus stod igjen.

Til alt hell var det kun én person som mistet livet, en 76 år gammel dame. Ingen ble dømt for brannen, selv om det var ulike teorier om forsikringssvindel og en maskinist som hadde vært uvøren med ild. Det var kraftig uvær, så lynnedslag kan også ha vært en utløsende årsak. Det at de hadde bygget trehus så tett i tett på et så vindutsatt sted var årsaken til den rekordraske spredningen, og var kritikkverdig i seg selv.

Etter den dramatiske brannen i Ålesund i 1904 måtte hele byen bygges opp på nytt. En hel fiskerby, preget av trebebyggelse, gikk til grunne. Hell i uhell; etter en travel tid med mange byggeprosjekter på 1800-tallet var det nå nedgangstider i byggebransjen. Da Ålesund måtte gjenoppbygges var det derfor mange om beinet. Man kunne velge og vrake blant de beste, og rundt 50 arkitekter var til slutt med på dette store prosjektet. Mange av de var utdannet i utlandet, og var opptatt av moderne byggestil, art nouveau eller jugend.

Oppbyggingen ble finansiert med penger fra alle hold. Selv den franske avisen Le Figaro startet en omfattende pengeinnsamling. Keiser Wilhelm, som var en kjær norgesvenn, stilte også opp med betydelige midler. Tre år etter storbrannen var 600 hus bygget, og gatene var de samme kronglete som før brannen. En statue av Keiser Wilhelm ble reist i 1910, som en takk for det økonomiske bidraget.

Jugendstil har en karakteristisk asymmetri. Du finner sjelden dørene på midten av huset, og vinduene er heller ikke plassert symmetrisk. Det er innsiden av huset som bestemmer hvor dører og vinduer skal være. Myke linjer står i sterk kontrast til det geometriske. I tillegg er disse husene preget av ornamenter og lys- og glassmalerier. I tillegg til blomster og ranker finner vi på norske jugendhus også drageornamenter, som en gest til den norske middelalderen.

culture